Friday, November 1, 2013

Ganduri noi ... toamna lui 2013

Buna tuturor si ma bucur sa ne reintalnim aici din nou!

Zilele acestea mi-am reamintit cu drag de unele dintre subiectele mele favorite despre candidatii pasivi, trilogia talentului si lupta angajatorilor pentru adevaratele talente (ca sa enumar doar cateva dintre ele ...), discutand cu mai multi clienti si candidati despre aceste realitati ale pietei muncii de la noi si am realizat ca unele lucruri importante nu se schimba niciodata in meseria noastra. Ceea ce este chiar bine!

De asemenea stiu ca au trecut aproape 6 ani de cand am inceput sa tot scriu pe acest blog tocmai despre astfel de subiecte, si desi in ultima vreme trebuie sa recunosc ca nu am reusit sa scriu prea des, m-am decis astazi sa ma intorc pe aceasta pagina pentru a mai impartasi cu voi din ce s-a mai intamplat intre timp si ce mi-a atras atentia la piata noastra de profil, cel putin in ultimul an ...

Din perspectiva mea, anul 2013 a reprezentat exact ceea ce m-as fi asteptat de la el - aceeasi provocare reala de a gasi candidati valorosi, seriosi si motivati sa se dezvolte in mediul organizational potrivit, dublata de o alta provocare si mai mare - ce facem cand exista astfel de talente valoroase si nu prea avem suficiente oportunitati sa le valorificam ? Poate parea simplu, dar sincer nu este deloc usor sa vezi ca desi exista destul de putine proiecte de recrutare strategice si de impact pentru companiile angajatoare, adica exact acele proiecte unde iti doresti sa plasezi oameni valorosi si care sa aduca un impact substantial in respectivele companii, auzi totusi mereu partenerii cu care lucrezi ca nu reusesc sa gaseasca candidatii potriviti ... ! Este un adevar dureros si ce am observat din discutiile cu majoritatea clientilor este ca, atat ei cat si noi ca recrutori externi, ne lovim de aceleasi probleme ... sa fie oare atat de greu de identificat un candidat valoros si potrivit ? sau nu cautam noi unde si cum trebuie ? sau, mai degraba, nu definim suficient de clar si bine cerintele unei recrutari astfel incat, chiar daca ajungem mai greu la profesionistii cu adevarat valorosi, totusi sa le oferim atunci cand ii gasim o imagine reala despre ce avem nevoie de la ei si ce li se ofera prin noua oportunitate ?!? Cred sincer ca una dintre solutiile pertinente la aceasta problema este sa stim cat mai bine cu ce pornim la vanatoarea de candidati si sa incercam totusi sa mergem foarte bine orientati in piata, iar cand gasim intr-un mod miraculos candidatul cat de cat potrivit (si inca mai exista astfel de oameni ...), sa stim foarte bine ce-i spunem pentru a ne asigura ca discutam pertinent, cat mai la obiect despre competentele sale si astfel evaluam intr-un mod eficient potrivirea sa cu organizatia angajatorului ... e simplu de spus, nu ?

Sper ca impresiile impartasite de mine astazi aici sa va fie cumva utile, m-as bucura sa schimbam idei despre aceasta situatie si astept cu interes parerile sau comentariile voastre in curand.

Toate cele bune si mult succes in tot ce faceti !

Razvan
No comments: