Trilogia Talentului - Candidatul, Recrutorul si Angajatorul
In ecuatia rezolvarii actualei crize de talente in Romania, consider ca sunt direct implicate toate cele 3 parti firesti dintr-un proces de angajare si recrutare: candidatul, recrutorul (acolo unde el apare drept intermediar) si angajatorul.
Toti 3 poarta aceeasi responsabilitate privind identificarea, atragerea si mentinerea cu succes a talentelor in si catre respectivele organizatii. Astfel se poate manifesta la maxim performanta talentelor si se pot evita costurile imense ale unor politici incomplete de recrutare si capital uman.
Veti spune ca s-au spus si scris multe pe aceasta tema in ultimii ani. Este adevarat. Cand am revenit in Romania in 2006, dupa o experienta de recrutor in Canada, am observat imediat in piata muncii locale semnele unui razboi al talentelor. Site-urile si specialistii in capital uman de peste ocean vorbesc mult pe aceasta tema si cum poate fi indreptata situatia. La noi, au existat de asemenea discutii, forumuri si dezbateri continue pe aceasta tema, in aproape fiecare industrie. As dori de aceea sa va propun, in completare, o declaratie de intentii valabila pentru fiecare parte din ecuatie, pentru a obtine o coerenta a eforturilor fiecarei parti:
1. Candidatul - TALENTUL de a vedea dincolo de un simplu job si de a intelege piata in ansamblu, de a se preocupa de o dezvoltare proprie continua, care sa se potriveasca usor evolutiei pietei.
2. Recrutorul - TALENTUL de a identifica rapid si usor un talent potrivit evolutiei pietei si de a nu irosi resurse si timp in cautari si procese inconsecvente.
3. Angajatorul - TALENTUL de a intelege evolutia pietei si de a cauta acele talente care pot contribui la evolutia companiei din aceasta perspectiva, nu doar simpli angajati "buni", coordonand toate resursele interne pentru a investi eficient in dezvoltarea talentului intern, inclusiv in atragerea lui.
Voi vorbi maine, 29 mai, in cadrul forumului Realty 2008 despre identificarea si dezvoltarea talentelor pe piata de real estate, un loc comun al zilelor noastre unde se deplange eterna criza a talentelor, unde voi sugera o potentiala solutie de business a acestei crize pe respectiva industrie si poate nu numai ... Veti putea gasi incepand de maine si prezentarea mea aici pe blog. Poate ne si vedem maine acolo !
Multumesc, Razvan
2 comments:
vorbesti despre 'talent' ca fiind ceva abstract.
eu vad situatia mai simplist : talentul din pacate tine doar de doua parti : candidatul la acest statut care dovedeste prin rezultate aceasta caracteristica si angajatorul care stie sa-l identifice si sa-l puna in valoare.
stiu ca dezavantajez astfel recruterii, insa consider ca in consultanta rezultatele apartin intotdeauna clientilor. Noi, consultantii avem alte satisfactii ;)
Salut, inteleg de ce consideri ca am abstractizat conceptul. Mi-e greu si mie insumi sa cred ca "talentul" poate fi o abilitate usor identificabila si masurabila cu instrumentele recrutarii standard. Daca citesti printre randuri ce am scris la cei 3 protagonisti ai trologiei talentului, vorbesc mai degraba de un "gut feeling", sau de un fler de a realiza propria valoare si de a o gasi si la altii, in functie evident despre ce talent vorbim, aplicabil la o anumita situatie proprie unei companii, unei anumite cariere ... samd.
Cat despre satisfactia recrutorilor, ma duci cu gandul la talentul nostru de a stii sa gasim alte talente ...
O zi excelenta
Post a Comment