Thursday, July 9, 2009

Cum pregatim talente pentru viitor

Dupa primele 9-10 luni de la inceperea derivei necontrolate din economia mondiala, piata de recrutare se prezinta si mai haotic decat ar fi normal sau firesc (dupa gradul ei presupus de maturizare la aproape 20 de ani). Ca de obicei si specific pietei noastre, recrutarea trebuia sa se intoarca cu susul in jos ! Ideile, pozitiile si declaratiile publice mai ales de la inceputul lui 2009 si pana recent, vorbesc toate despre stoparea masiva a recrutarilor, despre inghetarea bugetelor aferente, dar in egala masura de o reducere drastica a activitatilor, a vanzarilor sau planurilor de dezvoltare ale multor companii. Nimic mai frumos decat sa admiram cum fata de anii anteriori de paradis al dezvoltarii bombastice a economiei si de recrutari facute pe masura, acum aceasta activitate aproape a ajuns intr-un punct mort. Asta daca ar fi sa dam crezare spuselor majoritatii celor implicati. Este oare adevarat ? Intr-adevar, multe din anunturile de angajare (in crestere falsa) nu indica de fapt acest lucru, de asemenea, multi profesionisti se amagesc ca a reinceput sa se redreseze recrutarea si isi vor gasi un job din nou. In acelasi timp, managerii din companii isi continua declaratiile despre stoparea recrutarii si mentinerea disponibilizarilor, pe motivul reducerii continue a activitatii companiilor lor.
De fapt cine trebuie sa treaca la actiune pentru a redresa aceasta stare de fapt ? Managerii din companii , recruterii sau profesionistii aflati in afara sau in cautarea unui job ? In ultima perioada, voci distinse ale recrutarii locale vorbesc de recrutarea de talente pentru viitor, evident ca sa pregatim generatia viitoare de manageri si/sau executivi. Nimic mai frumos daca managerii din companii ar arata cu adevarat ca sunt pregatiti pentru asa ceva. Dar ce ne facem cu saracele bugete inghetate ? Exista persoane care au aceasta solutie de a redresa strategia de recrutare a companiilor locale astfel incat in sfarsit sa folosim recrutarea pentru a relansa anumite activitati care sa ajute astfel in redresarea companiilor aflate in impas ? Ca sa nu mai zic de vocile care subliniaza ca nu avem specialisti / manageri de criza ... suntem clar intr-un moment in care ar trebui sa ne trezim la realitate si sa facem acele lucruri care duc spre o rezolvare viabila si pe termen lung.

Recruiter Boot Camp Goes Free for Hiring Managers

Buna tututor, am primit un mesaj de la Adler Group privind bine-cunoscutul sau Recruiter Boot Camp Online 2010, curs de tehnici de recrutare performance-based pe care l-am urmat si eu in urma cu ani buni si gratie caruia am invatat principalele diferente intre recrutarea traditionala si recrutarea de talente, care acum in mod exceptional este gratuit pentru sesiunile online din iulie si august cu conditia ca persoana care se inscrie sa aduca si hiring managerul sau, evident orice persoana din departamentul de recrutare al companiei unde lucrati, in ideea de a dezvolta abilitatile de recrutare de talente, nu doar ca o sintagma la moda, ci intr-adevar cu scopul util de a eficientiza recrutarea pentru aceasta perioada dificila.
Linkul pentru inscrierea gratuita este:
http://www.adlerconcepts.com/index.php/training/recruiter-boot-camp
Cu bine si recrutare cu succes !

Monday, January 12, 2009

Varstele profesiei - la inceput de an

Salutare tuturor, iata ca dupa o pauza ne reintalnim in spatiul blogosferei. Mai intai, sper sa ne revedem la inceputul unui an care sa ne aduca in primul rand lucruri mai bune, cu mai multa inspiratie si realizari pe masura eforturilor !

In alta ordine, scriu astazi pe o tema care mi-a preocupat timpul la finalul anului trecut, tema inspirata de mai multe profile vazute la interviu in anul anterior. In principiu, as rezuma ideea astfel: nu intotdeauna profesionistii cu vechime intr-o profesie sau alta ajung automat si la un grad de "maturitate profesionala", in timp ce nu intotdeauna cei aflati la inceput de cariera sunt neaparat la o varsta a "copilariei profesionale".

Ceea ce vreau sa spun este ca adesea anii multi petrecuti intr-o pozitie sau companie/industrie, nu atrag dupa sine si o maturizare implicita (de multe ori fiind vorba de rutine care doar se repeta an de an, influentate si de dinamica organizatiei din care face parte profesionistul respectiv), in timp ce la alti profesionisti care au petrecut doar primii 2-3 ani intr-o profesie, intensitatea joburilor respective, precum si mediul de lucru din compania/iile prin care au trecut, poate le-au oferit de fapt o sansa unei maturizari fortate si se pot dovedi mai usor a fi talente demne de atentie decat alternativele cu ani grei in aceeasi profesie / pozitie. Evident, nu intentionez sa generalizez fara sens, ci este mai degraba vorba de situatiile de comparare a unor profesionisti la inceput cu cei cu vechime, ce pot induce in eroare ca in mod automat anii in plus la experienta sunt similari cu maturitatea profesionala. Eu consider ca si la inceput de drum in cariera se pot gasi talente demne de atentie, fara a ne uita doar la anii de experienta !

Cu bine si un an excelent !
Razvan